Vizita expertului desemnat de către ICOMOS pentru evaluarea dosarului de nominalizare a „Peisajului Cultural Minier Roşia Montană” pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO s-a încheiat cu succes. Iniţial, Agenţia de Resurese Minerale nu a permis accesul expertului în galeriile antice din Roşia Montană fără acordul companiei RMGC.

”Misiunea în România a domnului dr. Helmuth Albrecht, profesor la Technische Universität Bergakademie Freiberg (Universitatea Tehnică de Mine din Freiberg), expert desemnat de ICOMOS pentru evaluarea in situ a «Peisajului Cultural Minier Roşia Montană» nominalizat de Statul Român pentru Lista Patrimoniului Mondial s-a desfăşurat în perioada 25-29 septembrie. ICOMOS – Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – este organism profesional consultativ oficial al Comitetului Patrimoniului Mondial, pentru implementarea Convenţiei Patrimoniului Mondial UNESCO. Pe tot parcursul misiunii, domnul Helmuth Albrecht a fost asistat de echipa Institutului Naţional al Patrimoniului formată din dr. Irina Iamandescu – INP, Director al Direcţiei patrimoniu Imobil, Focal Point pentru Convenţia Patrimoniului Mondial UNESCO; dr. Béatrice Cauuet, Université Toulouse II Jean Jaurès – coordonator al cercetărilor de arheologie minieră subterană Roşia Montană; dl. Barry Gamble, expert Patrimoniu Mondial”, se afirmă într-un comunicat de presă publicat luni

Misiunea a avut ca scop, conform procedurii ICOMOS, evaluarea în teren a aspectelor privind autenticitatea şi integritatea componentelor sitului, identificate în dosarul de nominalizare ca purtătoare de valoare universală excepţională, precum şi aspecte privind managementul viitor al sitului. Misiunea a cuprins vizitarea în teren a celor mai relevante componente ale sitului – atât la suprafaţă cât şi în subteran – şi verificarea limitelor propuse ale acestuia. De asemenea, în cadrul misiunii au avut loc întâlniri cu autorităţi, instituţii, organizaţii şi experţi implicaţi în protejarea patrimoniului de la Roşia Montană.

Această etapă, precedată de evaluarea independentă a dosarului (desk review) de către mai mulţi experţi internaţionali, încheie procesul de evaluare derulat de ICOMOS. Următoarea etapă importantă în procedura ICOMOS este analiza rapoartelor de evaluare şi formularea recomandării către Comitetul Patrimoniului Mondial, în cadrul unei comisii interne (World Heritage Panel). Aceasta include audierea, programată pentru luna noiembrie, a autorilor dosarului de nominalizare şi a reprezentanţilor Statului Român – Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO. Decizia finală privind recomandarea ICOMOS va fi comunicată în martie 2018”, se mai susţine în comunicat. În luna iulie 2018, la a 42-a sesiune, Comitetul Patrimoniului Mondial va dezbate subiectul şi va adopta decizia cu privire la dosarul de nominalizare a „Peisajului Cultural Minier Roşia Montană” pentru Lista patrimoniului Mondial.

Iniţial, ANRM nu a permis accesul expertului în galeriile antice din Roşia Montană, motivând că nu are acordul RMGC, compania minieră care a iniţiat proiectul privat de la Roşia Montană. Galeriile respective se află în aria concesionată de către compania minieră privată. Este vorba despre zonele de subteran cu galerii şi lucrări antice din Păru-Carpeni, Ţarina, Cârnic, masivul Cetate nord (Zeus şi Găuri) şi masivul Coş-Leti cu reţeaua de galerii Cătălina-Monuleşti.