large_image_17924Muzeul Naţional al Banatului a demarat, in 2016, in colaborare cu Universitatea Catolica Péter Pázmány din Budapesta, proiectul de cercetari arheologice sistematice ale sitului arheologic „Igris – manastirea cisterciana Egres”.

Cercetarile beneficiaza de cooperarea Institutului de Arheologie “Vasile Parvan” al Academiei Romane din Bucuresti si a Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau.

Proiectul de cercetare a manastirii cisterciene Egres, fondata in anul 1179 si ctitorita de regele Béla al III-lea al Ungariei, are ca obiectiv principal identificarea si studierea edificiilor de cult si a cladirilor care au compus complexul monastic medieval.
Rezultatele cercetarii arheologice din anul 2016 au fost imbucuratoare fiind descoperite zidurile bisericii manastirii, una dintre cele mai importante ale Regatului Maghiar medieval, perioada sa de maxima inflorire fiind in cursul secolului al XIII-lea.

Un important deziderat al acestor cercetari va fi si reperarea locului de ingropaciune al regelui Andrei al II-lea (1205-1235) si al sotiei acestuia, Yolanda de Courtnay (decedata in 1233), despre a caror inhumare in incinta manastirii se stie din sursele documentare.

Cercetarile campaniei arheologice desfasurate, in acest an, sunt coordonate de dr. Daniela Tanase din partea Muzeul Naţional al Banatului şi dr. Balázs Major de la Universitatea Catolica Péter Pázmány din Budapesta.