Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, ar fi de acord atât cu integrarea în patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană cât şi cu exploatarea aurului din subsol, în condiţiile în care se îndeplinesc toate criteriile de ecologie şi de mediu.

Ministrul a făcut aceste precizări, marţi, 25 iulie, la Alba Iulia, după şedinţa Comisiei Parlamentare pentru Centenar. Lucian Romaşcanu a spus că dosarul privind introducerea localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO este în procedură de evaluare, iar în septembrie va veni în România un reprezentant din partea UNESCO să viziteze situl.

„Eu cred că în condiţiile în care se face înţelept integrarea în patrimoniul UNESCO va trebui să fie loc şi pentru conservarea sitului ceea ce este de conservat şi, în condiţiile în care se îndeplinesc toate criteriile de ecologie şi de mediu şi aşa mai departe, să poată fi exploatat. Asta este părerea mea strict personală. Nu zic că se va exploata, nu ştiu dacă se va exploata vreodată, dar nu ar trebui una să o excludă pe cealaltă”, a afirmat Lucian Romaşcanu, citat de news.ro.

În decembrie 2015, ministrul de atunci al Culturii, Vlad Alexandrescu, a clasat peisajul minier pe lista monumentelor istorice categorie A. În luna februarie 2016, el a anunţat că zona va fi înscrisă în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, lucru care s-a întâmplat în octombrie 2016. Potrivit evaluărilor, Roşia Montană îndeplineşte cinci dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să poată fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial.

Încadrarea propusă în urma evaluărilor înscrie Roşia Montană în categoria peisaj cultural, care vizează recunoaşterea interacţiunii pozitive, generatoare de valoare, între om şi mediul său natural. Ministerul Culturii a trimis, la UNESCO, pe 4 ianuarie 2017, dosarul “Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. Depunerea a fost făcută cu asumarea ministrului Culturii Corina Şuteu, după informarea şi consultarea prim-ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.