În dimineaţa zilei de 15 martie, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, au efectuat 11 percheziţii, pe raza judeţului Hunedoara, la persoane bănuite de braconaj arheologic, precum și la sediile și punctele de lucru ale societăților comerciale deținute de acestea.

Din cercetările oamenilor legii rezultă că în perioada 2013-2015, mai multe persoane din județul Hunedoara ar fi desfășurat activități de braconaj arheologic în Munții Orăștie (zona Sarmizegetusa Regia).

Persoanele suspectate nu au respectat legislația în domeniu în sensul că ar fi utilizat detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, fără o autorizare prealabilă.

Mai mult chiar, suspecţii se pare că au beneficiat de sprijinul unui agent de poliţie, care nu ar fi respectat îndatoririle de serviciu.

Au fost puse în executare 15 mandate de aducere. Acțiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție „Vlad Țepeș” a Jandarmeriei Române.