Proiectul ,,Restaurarea cetății de refugiu secolul XIV din Saschiz, judeţul Mureș”, depus de Primăria comunei Saschiz a obţinut din partea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru 85 de puncte în urma finalizării etapei de evaluare tehnică și financiară, urmând să intre în procedura de contractare.

1,8 milioane de euro, prin POR

Valoarea sprijinului nerambursabil solicitat este de peste 1.800.000 de euro, la care se adaugă circa 52.000 de euro, contribuția proprie a solicitantului. Proiectul a fost depus în noiembrie 2016, pentru obținere de finanțare prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”. „Proiectul a fost depus anul trecut, iar acum se termină campania de evaluare, au făcut şi vizita pe teren. Avem 85 de puncte şi practic proiectele care au peste 70 de puncte conform procedurii intră la contractare. În prezent Cetatea, inclusiv drumul de acces, sunt într-o fază avansată de degradare, motiv pentru care nu se fac drumeţii organizate. Prin proiect va fi totul restaurat, se vor putea desfăşura activităţi de felul acolo. Sper să fie bine pentru comună”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Ovidiu Şoaită, primarul comunei Saschiz.

Cetatea de refugiu secolul XIV din localitatea Saschiz este monument istoric de categoria A, amplasat în situl rural Saschiz – patrimoniu UNESCO. În ultimii ani, starea de degradare a zidurilor cetății s-a accentuat, punând în pericol securitatea turiștilor și, mai ales, existând riscul distrugerii acestui monument istoric important nu doar pentru comunitatea locală, ci și pentru patrimoniul cultural național.