monumentO clădire istorică de pe strada Ismail din Capitală a fost distrusă definitiv. Specialiştii de la Ministerul Culturii susţin că agentul economic respectiv a comis o ilegalitate şi au sesizat Procuratura.

Monumentul a fost construit acum două secole şi a aparţinut unei aristocrate pe nume Pelaghia Ciorbă. De câţiva ani însă casa este în proprietatea unei societăţi cu răspundere limitată. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Culturii, instituţia nu a avizat demolarea clădirii.

„Este o infracţiune. Am spus clar, articolul 53 din Legea ocrotirii monumentelor stipulează: cel care a pricinuit daune unui monument este obligat să-l readucă în ordinea în care era iniţial”, a spus Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

Lucrările de demolare au început încă săptămâna trecută. Potrivit proiectanţilor, în locul monumentului de arhitectură din secolul XIX va fi construită o casă cu un singur nivel şi cu mansardă. Aceştia spun că au toate actele în regulă.

Investiții pentru monumentele arhitecturale

Anul acesta, autoritățile au anunțat că vor aloca în premieră bani pentru restaurarea edificiilor de cultură şi a monumentelor de arhitectură de importanţă naţională. În bugetul de stat pentru 2014, în aceste scopuri a fost prevăzută suma de 17 milioane de lei. Pentru anul viitor, guvernarea promite investiţii de peste 30 de milioane.

Ministrului Culturii, Monica Babuc, a menţionat, într-o conferinţă de presă, că sumele prevăzute sunt importante, dar totuşi insuficiente pentru a soluţiona problema monumentelor de arhitectură aflate în stare avansată de degradare.

Potrivit autorităților, în 2014 vor fi renovate 15 monumente de arhitectură din Registrul monumentelor de importanță națională și municipală. Menționăm că, în ultimii ani, 254 de monumente de importanță locală sau națională au fost demolate sau modificate prin lucrări de construcție.

Potrivit unui studiu realizat de Expert-Grup, 10 la sută din monumentele centrului istoric al Capitalei au fost demolate, iar alte 30 la sută sunt într-o stare avansată de degradare. La nivel naţional, situaţia este şi mai gravă. În ultimii 20 de ani, aproximativ 15 la sută din monumentele de arhitectură naţionale au fost distruse ilegal. Până acum, însă, nu există niciun caz de tragere la răspundere penală pentru aceste acţiuni.