IMG_90791-300x199

Moment istoric pentru Alba Iulia. Cetatea Alba Carolina este acum redată complet vizitatorilor. Sâmbătă dimineața a fost inaugurată cu mare fast Latura de Vest, element definitoriu pentru vechea formă a Cetății de timp Vauban. În prezența a sute de albaiulieni, primarul Mircea Hava, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, ÎPS Irineu, alături de trei cetățeni au tăiat panglica ce unește toate cele patru laturi ale Cetății. La eveniment a fost prezent și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu.

Data de 30 noiembrie va rămâne cu siguranță în istoria orașului Alba Iulia. Ultima parte a Cetății Alba Carolina, Latura de Vest a fost inaugurată și deschisă publicului. Manifestarea a reunit sute de cetățeni curioși să vadă cum arată ce mai mare cetate din România în forma sa finală. Reprezentanții administrației locale și județene au fost cei care au găzduit evenimentul.Începând cu ora 12.15, în fața Catedralei Reîntregirii Neamului a fost arborat Drapelul Național al Românei și a fost intonat Imnul Național. Evenimentul a continuat cu tăierea panglicii de către primarul Mircea Hava, președintele CJ Alba Ion Dumitrel, ÎPS Irineu și alți trei cetățeni.

 Onoruri și salve de tun

Într-un cadru festiv, primarul municipiului Alba Iulia a primit onorul de la Garda Cetății. Nu au lipsit salvele de tun care au au încântat publicul prezent la eveniment. Momentele au fost continuate cu câteva precizări despre ultima parte a Cetății, venite din partea reprezentanților administrației locale.

„Toată Latura de Vest pare așa un paradox. În 1921 s-a demolat totul pentru ca să putem să defilăm și să ne bucurăm de încoronarea primilor regi ai României. După 92 de ani, după aproape trei ani de lucru, reușim să reconstruim Cetatea. Anul acesta se împlinesc 300 de ani de când s-au aprobat planurile Cetății, iar la anul vor fi tot 300 de ani de când au început lucrările la Cetate. Ei au terminat-o în câți ani au terminat-o, noi am refăcut-o în câți ani ați văzut, cu trudă și în special cu înțelegerea albaiulienilor, cărora le mulțumesc” a precizat primarul Mircea Hava.

Acesta a mai spus că munca încă nu s-a terminat și că pentru a se putea conserva în stadiul actual se va munci în fiecare zi.

„Vom lucra în fiecare zi, avem proiectele pentru a reface tot ceea ce înseamnă zidurile, avem proiectele pregătite pentru ca toate aceste spații pe care le vedeți să fie scoase la licitație și mai există un proiect care este în curs de derulare, în Piața Cetății. Este vorba despre restaurarea Palatului Guvernatorului Castrului Roman Principia”, a mai adăugat primarul.

Concert Corala Armonia

Evenimentul a continuat în aceeași notă de sărbătoare cu un concert susținut de Corala Armonia în fața Catedralei Romano-Catolice. Mai bine de 20 de minute, corul a încântat publicul cu balade tradiționale și muzică specifică acestui moment. Unul dintre cei mai impresionați spectatori a fost chiar fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, care a aplaudat fiecare moment muzical și pentru care a și cerut un bis.

Clopotul – Monumentul Unirii, inaugurat oficial

Deși de este amplasat de ceva vreme în Piața Cetății, Clopotul-Monumentul Unirii a fost dezvelit și el sâmbătă. Cu această ocazie, primarul a explicat celor prezenți la eveniment semnificația acestuia. Forma clopotului este identică cu a celui din Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, primit de la Regele Ferdinand.

„Ce poate fi mai frumos decât sunetul unui clopot. El ne cheamă la biserică, el ne spune și lucruri care nu ne place să le auzim, dar de când ne știm, de când suntem creștini, clopotul ne spune foarte multe lucruri. Acesta este o copie fidelă, fără această crăpătură, a clopotului pe care Regele Ferdinand l-a donat Catedralei”, a declarat primarul.

Valoarea totală a proiectului „Reconstituire şi punere în valoare acces Latura de Vest Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, Municipiul Alba Iulia” a fost de 68.347.406,8 lei, din care cheltuielile de implementare au fost de 50.562.051,68 lei. Din această sumă, 80,35% au reprezentat fonduri europene, 17,65% bani din bugetul de stat şi 2% de la bugetul local.

În total, pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina a fost reabilitată o suprafaţă de aproximativ 46.000 mp, din care pe 27.000 mp au fost amenajate parcări, piste de biciclete şi trotuare şi 19.000 mp spaţii verzi. Au fost construite trei poduri auto din beton, cu lungimi de 8 ml, 10 ml, respectiv 37 ml, și are cinci puncte de acces între zona din faţa Catedralei şi Şanţurile Cetăţii.