Muzeul de Artă din Craiova a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul prin carea lucrarea lui Constantin Brâncuşi „Domnişoara Pogany”, a fost revendicată de Aurelia Balcica Măciucă.

Aurelia Balcica Măciucă a revendicat replica operei „Domnişoara Pogany”, care aparţine marelui scluptor Constantin Brâncuşi.’’După aproape un an de zile şi cinci înfăţişări în instanţă, magistraţii Secţiei Civile a Curţii de Apel Bucureşti au dat dreptate, la rândul lor, Consiliului Judeţean Dolj şi Muzeului de Artă din Craiova în litigiul privind revendicarea lucrării «Domnişoara Pogany» a lui Constantin Brâncuşi’’, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.   

Piesa, turnată în bronz, valorează peste 2 milioane de euro şi e în custodia Muzeului de Artă din Craiova.   

Muzeul de Artă Craiova a mai obţinut în instanţă şi plata cheltuielilor de judecată. Potrivit soluţiei pronunţate de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, decizia instanţei poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare. „Respinge apelul ca nefondat. Obligă apelanta la plata sumei de 7.440 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către intimatul Muzeul de Artă Craiova. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pronunţată în data de 19 aprilie 2013’’.  

Lucrarea „Domnişoara Pogany” este una dintre cele şase opere ale lui Constantin Brâncuşi, deţinute de Muzeul de Artă din Craiova. Astfel, la muzeul din Craiova sunt expuse şase opere ale lui Constantin Brâncuşi-„Cap de Copil”, „Orgoliu”, „Coapsa”, „Sărutul”, „Vitellius” şi „Domnişoara Pogany”, precum şi şase obiecte care au aparţinut marelui sculptor -Aparat de Fotografiat, Creion, Cutie, Ecorşeu, Scaun Colţar şi Scrisoare.