Lucrările privind strămutarea bisericii din Sălciva, judeţul Hunedoara, în Călăraşi s-au încheiat, iar următorii paşi pentru reasamblarea acestui lăcaş de cult sunt montarea pereţilor, a picturii, precum şi punerea acoperişului. Biserica de lemn din Sălciva face parte dintre numeroasele monumente abandonate de comunitățile cărora le aparțin, fenomen tot mai întâlnit în ultimele decenii, astfel încât asistăm la deteriorarea gravă sau, în unele cazuri, chiar la dispariția multor biserici de lemn. La sfârșitul anului trecut, Parohia Sălciva a cedat în mod oficial această biserică Parohiei „Sf. Cuvioasa Parascheva” din Călărași.

 

Lucrările de reconstucție ale Bisericii din Sălciva la Călărași continuă

Biserica de lemn cu hramul “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Sălciva, judeţul Hunedoara, monument istoric din anul 1799, va fi relocată, restaurată şi reasamblată pe un nou amplasament, situat în municipiul Călăraşi, pe strada Muşeţelului, în zona 2 Moldoveni. Lucrările privind strămutarea bisericii de la Sălciva, judeţul Hunedoara, în Călărași au început în data de 4 iulie a.c. și au fost coordonate de specialişti în restaurarea monumentelor istorice, atestaţi MCC, Mirela Constantin, Rodica Blaj, dr. Cristina Serendan şi Marian Dăbuleanu. Primele operațiuni au constat în confecţionarea şi montarea unui tablou electric, de către un electrician autorizat, construcţia unor platforme mobile pentru accesul la bolţi, precum și a unor podine de mici dimensiuni, mobile, pentru intervenţiile de conservare la pereţi. De asemenea, au fost aduse la Călăraşi  icoanele, ușile împărătești și mobilierul din biserică cu sprijinul fondurilor acordate de către Primăria Municipiului Călărași și a Parohiei “Sf. Cuvioasă Parascheva”. „Pictura a fost adusă de anul trecut şi a fost depozitată în condiţii bune. Aceasta trebuie curăţată şi tratată cu anumite substanţe pentru ca în momentul în care se pune în biserică şi se aşează pe pereţi i se va face un tratament ca să dureze cât mai mult. Este pictură originală ce datează din anul 1811 şi automat trebuie să avem grijă să fie tratată aşa cum trebuie”, ne-a declarat preotul paroh Paul Tudorache din cadrul bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.

 

 S-a reuşit ridicarea scheletului turlei acestei bisericii

 De aproximativ trei luni de zile, meşterii au lucrat intens la ridicarea scheletului turlei şi cea a pereţilor bisericii, fiind înlocuite şi piesele vechi care nu mai puteau fi folosite. Aproape trei săptămâni, constructorii s-au chinuit dându-şi toată silinţa să ridice turla bisericii. Lemnele mari şi grele au fost foarte dificil  de urcat şi totodată foarte greu de amplasat. „Acum nu se poate încheia lucrarea la turlă pentru că dacă se va ridica turla trebuia făcut paratrăsnetul. Acesta nu se poate amplasa până când nu e construit acoperişul, care se va face numai după ce va fi montată pictura. Toate aceste proceduri de montare şi construcţie sunt asemănătoare unui puzzle, dar încetul cu încetul le vom finaliza”, ne-a mai spus preotul Tudorache. De asemenea, acesta a mai ţinut să precizeze că în momentul în care s-a început strămutarea bisericii de la Sălciva, prima dată s-a demontat acoperişul, s-a extras pictura şi apoi s-au demontat pereţii. Reconstruirea acesteia la Călăraşi se va face invers: se montează pereţii, se pune pictura şi apoi acoperişul. „Ca şi stadiu de lucrări, sunt împăcat pentru că am putut să ridicăm pereţii să se vadă. Separat am făcut un acoperiş mare de protecţie pentru ploi şi ninsori. Fiind construcţie de lemn este necesar să o ferim de factorii climatici”, a menţionat preotul.

 

 

Aproape trei miliarde ar mai fi necesare pentru finalizarea bisericii

Meșterii și pictorii care au lucrat la demontarea bisericii sunt experți restauratori autorizați

www.ziare.com

 Anul acesta, pentru lucrările de strămutare şi pentru o parte din cele de reconstruire s-au cheltuit două miliarde, bani alocaţi de către Primăria Municipiului Călăraşi. Pentru ca această biserică să fie finalizată, iar credincioşii să se bucure de un nou lăcaş de cult, ar mai fi nevoie de încă trei miliarde. „În toamna anului viitor  sperăm să slujim în această biserică. Sunt şi costurile destul de mari şi nu reuşim să o finalizăm foarte repede. Anul acesta am primit două miliarde de la primărie, banii cu care am reuşit să o aducem în Călăraşi şi să o ridicăm”, a precizat preotul Paul Tudorache. Acesta a mai menţionat că  numai materialul din care va fi construit acoperişul, cu şindrila respectivă, costă în jur de un miliard. Echipa de meşteri şi de pictori, care au lucrat la demontarea bisericii şi la reconstrucţia acesteia la Călăraşi sunt experţi restauratori autorizaţi. În perioada lucrărilor, oamenii care vin la biserică,  au contribuit în fiecare zi cu ce au avut fiecare pentru a asigura masa acestora. „Toate lucrările care s-au făcut şi care se vor se face în continuare  se desfăşoară numai în regimul restauratorilor şi sub observaţia Ministerului Culturii şi Cultelor. Am luat legătura cu cei de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu din Călăraşi să introducă această biserică în lista monumentelor istorice care trebuiesc ajutate. Cu sprijinul Primăriei Călăraşi şi cu cel al oamenilor care vin la biserică şi pun cât au fiecare, încet, încet se vor face lucrurile”, a adăugat preotul din cadrul Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

 

 Biserica din Sălciva, una dintre cele mai mari biserici din Ardeal

 Biserica de lemn cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Sălciva, judeţul Hunedoara este una dintre cele mai mari biserici din Ardeal. De asemenea aceasta este a treia ca mărime din cele trei judeţe: Gorj, Timiş şi Hunedoara. Aducerea acestui lacaş de cult la Călăraşi a fost o mare bucurie pentru toţi credincioşii, care nu ezită să contribuie cu câte un bănuţ, pentru a ajuta la finalizarea bisericii. Preotul paroh Paul Tudorache ne-a mărturisit că, anul acesta, de hramul Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi, o să-i invite pe toţi credincioşii care participă la slujbă pentru a  vedea toate lucrările care s-au făcut până în momentul de faţă pentru reconstrucţia bisericii din Sălciva. „Am dorinţa ca, acum pe 14 octombrie a.c., de hramul bisericii ‘Sf. Cuvioasă Parascheva’ după slujbă, să deschidem porţile mari din faţa viitoarei biserici pentru ca oamenii, în afară de ceea ce văd ei peste gard, să intre efectiv să vadă ce s-a făcut şi ce urmează să se facă în continuare. Este bine ca aceştia să aibă în minte imaginea cât mai clară a ceea ce se realizează aici”, a conchis preotul.